Heb je een eenmanszaak die erg lekker loopt? Dan wordt het tijd om deze om te zetten naar een BV. Dit geeft je namelijk belastingvoordelen, en zorgt ervoor dat je privé-aansprakelijkheid verdwijnt. Daarnaast heeft het voordelen voor het huren van een pand en personeel. Je kunt je onderneming geruisloos of ruisend inbrengen. In dit artikel bespreken we de verschillen.

Je onderneming geruisloos inbrengen

Je kunt ervoor kiezen om je onderneming geruisloos in te brengen. Dit betekent dat de nieuwe BV wordt voortgezet met de eindbalans van de eenmanszaak. Dit is vooral aantrekkelijk wanneer je stille reserves hebt, of wanneer je goodwill hebt. Dit komt doordat er niet over de stakingswinst wordt afgerekend. De geruisloze inbreng biedt dus het voordeel dat je belastingheffing over de winst die je hebt opgebouwd kunt uitstellen. Dit is vooral handig als je verwacht dat je in de toekomst tegen een lager belastingtarief kunt afrekenen.

Je onderneming ruisend inbrengen

De ruisende inbreng van je onderneming betekent dat je meteen de inkomstenbelasting over stakingswinst, goodwill en stille reserves afrekent. Deze stille reserves zijn het verschil tussen de boekwaarde en de daadwerkelijke waarde van je activa. Je kunt in deze variant ook een stakingswinst lijfrente bij de bv te bedingen, zo ben je niet direct inkomstenbelasting verschuldigd. Dit komt pas bij uitkering van de lijfrente. Een ruisende inbreng kan aantrekkelijk zijn als je direct een schone lei wilt en je niet met uitgestelde belastingheffing geconfronteerd wilt worden.

Welke optie past bij jouw onderneming?

Beide opties kunnen voor- en nadelen hebben. Er is dan ook geen algemene beste optie. Wel kan één van opties duidelijk beter zijn voor jouw situatie, de keuze is namelijk afhankelijk van meerdere factoren zoals de hoogte van je stille reserves en je toekomstige inkomstenverwachtingen. Specialisten kunnen jou helpen de beste keuze te maken en alle fiscale risico’s en knelpunten in kaart te brengen.

Categories:

Tags:

Comments are closed